tisdag 21 juni 2011

"Nordens gudinnor" en nödvändig bok!

Jag vet att jag är lite sen, men jag har precis läst ut Britt-Mari Näsströms bok Nordens Gudinnor. Boken som helhet var ett uppdaterat tillskott till den vetenskapliga litteraturen kring ämnet fornnordisk mytologi.

Den del där Professor Näsströms inleder läsaren i bakgrunden till varför de nordiska gudinnorna så sällan får utrymme i böckerna är sylvass och bitsk, men inte desto mindre trovärdig.
När hon sedan går in på gudinnorna i sig, har hon delat upp dem i olika kategorier genom egenskaper. Dock förekommer ju då flera gudinnor på flera ställen i boken. Som de flesta professorer, har Näsström låtit de personliga reflektionerna och teorierna hagla utan att alltid förklara ingående hur hon stödjer sina slutledningar. Men det är å andra sidan det vanliga sättet att markera "så tror jag att det ligger till"-uttalanden.

Det som är sorgligt i det hela, är att det verkligen behövdes en separat bok som utredde de nordiska gudinnorna närmare. Jag har gått igenom en flod av akademisk litteratur och avhandlingar i ämnet och måste tyvärr hålla med Näsström i hennes inledande sågning om behandlingen av gudinnor i den akademiska sfären.

Medan gudomligheter som Tor och Oden får långa artiklar och mindre kända manliga gudomligheter får omnämnande och åtminstone en smula diskussion, uteblir diskussionen kring de mer och mindre kända gudinnorna helt. De mer kända gudinnorna nämns, men då oftast bara i samband med sina makar (ifall de har några). Freja kommer oftast upp i samband med sin bror Frej och den krigiska och mystiska aspekterna av henne får stå tillbaka för de sexuella.

Ofta lyder argumentet att vi vet så mycket mer om de manliga gudarna, men det motbevisar Näsström ganska bra, genom att lägga 376 boksidor på en ingående beskrivning av forskningsläget, tillgängliga källor och forna och nutida teorier kring de kvinnliga väsena. Dessutom omnämner hon åtminstone begreppet "dubbelkönad", vilket är troligt för vissa gudomligheter, även de som kallas gudinnor.
Även Loke, som verkligen är dubbelkönad, får lite utrymme. Dels i egenskap av bråkstake på Ägirs gille, där han pekar på olika kvaliteter hos gudinnorna och dels som en tvekönad gestalt.

Ska det behövas separata avhandlingar för att få en helhetlig översikt över Forn Sed, eller har det börjat skärpa till sig i kurslitteraturen och i föreläsningarna på de många institutionerna runtom i Norden? Genusperspektivet (ska det ens behövas nämnas som en separat företeelse?) arbetar långsamt in sig överallt, men ofta blir det i form av några temaartiklar inuti en bok (de där som man kan läsa för djupare inblick) eller som kompendium till den ordinarie kurslitteraturen.

Skärpning!

Nu blir det midsommarfirande på en väldigt blöt gräsmatta. Glöm inte att det är det riktiga sommarsolståndet i dag och dessutom Afrodites dag enligt det antika Atens kalender! Njut av årets längsta dag!

Kramar!

                                          Boken, utgiven av Albert Bonniers Förlag 2009.

2 kommentarer:

  1. Det här känns som en bok som skulle kunna vara inspirerande inom alla möjliga områden. Framförallt teckning för min del! ;)

    SvaraRadera
  2. Ja, boken är en guldgruva för illustratörer! Får själv massor av hjälp av mytologiska guda- beskrivningar när jag målar.:-) Och symbollexikon! Och...och...hela biblioteket!:-D

    Kul att du också fortfarande tecknar! Nåt nytt jobb på G?

    SvaraRadera